Latere gevolgen
Klachten/aandachtspunten op latere leeftijd
Ook op latere leeftijd kan een patiënt die is geopereerd aan een anorectale malformatie nog steeds klachten hebben. Denk hier aan:
- Obstipatie (verstopping)
- Incontinentie voor ontlasting en vegen in de broek
- Op oudere leeftijd naar buiten stulpen van het slijmvlies van de anus
- Incontinentie voor urine
- Lichamelijke klachten zoals buikpijn, misselijkheid en algemeen niet goed voelen
- De lichamelijke ongemakken van behandelingen die nodig zijn, zoals dagelijkse klysma’s, laxantia en rectale spoelingen. Hierbij kan ook schaamte en sociaal ongemak een rol spelen.
- Bij vrouwen kunnen menstruatiestoornissen optreden ten gevolge van de afwijkingen aan de baarmoeder en/of vagina.
- Klachten op het gebied van de seksualiteit (zie website www.seksualiteit-arm-zvh.nl)
- Zwangerschaps- en bevallingsproblemen (door andere anatomie baarmoeder en vagina).
Zindelijkheid
Ook als de operaties geslaagd zijn, is er geen garantie dat de functies van endeldarm en anus volledig normaal worden. Er is geen garantie dat uw kind zindelijk (continent) wordt en controle heeft over de ontlasting. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere het type ARM, het wel of niet aangedaan zijn van de wervelkolom en het heiligbeen en de ontwikkeling van kring- en bekkenbodemspieren.
Problemen kunnen zich vroeg of laat uiten in vegen in de broek, het niet goed aan voelen komen van de ontlasting en het niet op kunnen houden van de ontlasting. Soms is de anus te nauw of houdt het kind om andere redenen de ontlasting teveel op.
Al deze problemen vragen elk om een eigen behandeling en aanpak. Het ene kind zal laxeermiddelen moeten slikken, het andere heeft klysma's nodig of darmspoelingen en soms is een verwijdingsplastiek van de anus noodzakelijk.
Gewoonlijk is de eindtoestand pas te beoordelen in de puberteit. Dan zijn kinderen gemotiveerd en bereid om ook zelf alle energie erin te steken voor een zo goed mogelijk functioneren.
Psychosociale klachten
Naast de lichamelijke klachten en ongemakken van ARM kan een patiënt ook psychosociale klachten ervaren en een mindere kwaliteit van leven op het gebied van lichamelijk, geestelijk en/of sociaal functioneren. Voorbeelden van psychische klachten zijn gevoelens van onaantrekkelijkheid, schaamte, zorgen over de toekomst, problemen met acceptatie en angst. Sporten wordt soms als een probleem ervaren, vooral bij incontinentieklachten. Sommige mensen met ARM hebben problemen in het aangaan van relaties.
Voor meer informatie: zie patiënteninformatietool ARM.